info@vacwerk.nl | 0641482695

Regie over je leven

Laatst hoorde ik iemand lovend vertellen over het boek Gezond Centraal geschreven door Chantal Walg. Dit enthousiasme werkte aanstekelijk en ik heb het boek gelijk aangeschaft. Direct werd ik gegrepen door het onderwerp en ik begrijp het enthousiasme en de positieve reacties die dit boek krijgt. Naast dat het vlot geschreven is geeft het boek ook veel informatie over de wijzigingen in de zorg. Wat me vooral aanspreekt is het consequente taalgebruik waarbij het vertrekpunt niet de ziekte is maar de gezondheid.

Dagelijkse praktijk

Ik herken uit de dagelijkse praktijk maar ook in mijn directe kring dat mensen zich verzetten tegen het beeld dat zij hun ziekte zijn. Mensen benaderen hun ziek zijn niet meer zoals 20 of zelfs 10 jaar geleden. Nee, mensen hanteren hun ziekte door in regie te zijn en te blijven. Ik zal hiervan een voorbeeld geven. Enige tijd geleden was ik gespreksleider van een klantenpanel met vrouwen die werden behandeld voor borstkanker (wat waren ze krachtig en positief).

Een jonge vrouw vertelde moedig hoe ze de ziekte het hoofd zou bieden. Ze gaf aan dat ze voor haar ziekte een goede arts had uitgekozen waarin ze veel vertrouwen had en dat zij zich ging richten op haar gezondheid. Dit hield voor haar in dat ze zou zorgen voor een goede lichamelijk conditie (blijven hardlopen), dat ze gezonde voeding tot zich zou nemen (vrij van allerlei toevoegingen) en haar grootste uitdaging dat ze zou zorgen dat ze het mentaal aan zou kunnen.

Bang voor de dood

Over dit laatste vertelde ze dat ze na het slecht nieuwsgesprek erg bang werd om dood te gaan. Hierdoor sliep ze slecht en verkeerde ze bijna continue in grote spanning. Ze stapte naar de psycholoog waar ze met behulp van therapie haar doodsangst te lijf ging. Dit voorbeeld illustreert een vrouw die ervoor kiest om niet te lijden aan haar ziekte maar hier leiding aan geeft.

Door het boek Gezond Centraal is mijn zienswijze over de gezondheidszorg (leefwereld) verandert en probeer ik ook mijn communicatie over ziekte en gezondheid aan te passen. Chantal Walg je hebt me geïnspireerd, dank je wel hiervoor.

 

Geef een antwoord

Sluit Menu